Sfaturi utile pentru îngrijirea mobilei din rattan spolimeric și regulile de exploatare a acesteia

Curăţarea regulată.

Ştergeţi regulat praful cu o perie moale sau curăţaţi suprafeţele cu aspiratorul. Spălaţi bine, cu ajutorul unui burete muiat într-o soluţie de săpun sau într-o soluţie slabă de sare, toate locurile murdare, până îndepărtaţi impurităţile. Mobila din rattan suportă foarte bine umiditatea. Dacă în interiorul încăperii aerul este prea uscat, rattanul devine sfărâmicios, fragil şi poate crăpa. Pentru a evita acest lucru, ştergeţi periodic mobila cu un burete umed (nu ud). Utilizaţi o soluţie de apă în care aţi dizolvat o cantitate nu prea mare de produse de curăţat neagresive. Buretele nu trebuie să conţină o cantitate mare de apă. Frecaţi cu o periuţă toate îmbinările şi locurile greu accesibile. Îndepărtaţi excesul de spumă de pe rattan cu o cârpă moale sau un burete umed.

Curăţarea generală a mobilei.

O dată pe sezon (sau an), mobila de rattan trebuie spălată integral (doar dacă mobila nu conţine elemente decorative suplimentare sau inserţii de lemn, furnir sau placaj, caz în care spălarea este categoric interzisă). Curăţaţi înainte mobila de praf cu o perie sau aspiratorul. Spălaţi cu apă caldă în care aţi adăugat un produs de curăţat, cu o perie moale sau un burete. Pentru mobila din rattan din curte puteţi folosi furtunul de grădină. Uscaţi la soare sau cu ajutorul ventilatoarelor. Pentru uscare sunt potrivite zilele cu vânt. Nu vă aşezaţi pe mobila împletită cât timp este udă. După ce rattanul se usucă timp de câteva zile, verificaţi toate suprafeţele şi dacă observaţi locuri şterse sau aşchiate, prelucraţi-le cu atenţie cu ajutorul hârtiei de şmirghel. Apoi le puteţi acoperi cu lac pulverizat sau lac obişnuit, folosind un burete. Folosiţi lacurile-spray doar la aer liber. Puteţi acoperi locurile respective şi cu vopsea, care trebuie să se usuce timp de câteva zile. Ulterior puteţi aplica, pentru strălucire, un strat subţire de ceară lichidă pentru mobilă. Aceasta va menţine mult timp mobila în stare curată. Dacă aţi observat zgârieturi, prelucraţi-le cu un şerveţel îmbibat cu lac poliuretanic. După câţiva ani de exploatare sub cerul liber, mobila din rattan poate fi restaurată în condiţii casnice prin aplicarea unui strat de lac de mobilă. Rattanul este obişnuit cu fluctuaţiile de temperatură şi umiditate. Datorită structurii interioare poroase, articolele de rattan nu se deformează la variaţii bruşte ale condiţiilor climaterice şi pot fi exploatate atât în încăperi închise, cât şi la aer liber, ba chiar şi în saune sau la piscine, fără ca aspectul lor să fie afectat. Rattanul nu putrezeşte şi nu se usucă. Iar dacă totuşi, din cauza mediului prea uscat, pe suprafeţe au apărut mici fisuri, acestea pot fi acoperite cu ceară de albine.

Instrucțiuni de exploatare a mobilei din rattan împletit.

Mobila împletită din rattan este durabilă, rezistentă și de calitate înaltă. Dacă veți respecta principalele reguli de exploatare, aceasta vă va bucura timp îndelungat cu aspectul său impecabil. Atunci când cumpărați mobilă din rattan trebuie să aveți în vedere că rattanul, chiar dacă este rezistent la umiditate, poate fi afectat de expunerea îndelungată la medii umede și la apă. Pentru a evita deteriorarea, mobila aflată în aer liber trebuie acoperită cu stofă de protecție. În plus, aveți grijă ca piciorușele mobilei să nu se afle permanent pe suprafețe umede, pentru că structura poroasă a rattanului absoarbe apa, iar părțile inferioare ale picioarelor ar putea fi afectate de mucegai.

• Nu permiteți expunerea îndelungată a mobilei din rattan la apă, ploi torenţiale – mobila împletită din rattan trebuie să „se odihnească” de ploi, în încăperi uscate şi bine aerisite.

• Evitați acțiunea îndelungată a razelor solare directe asupra mobilei.

• Nu supuneţi mobila împletită din rattan acţiunii temperaturilor înalte (în apropierea surselor deschise de foc şi a aparatelor de încălzire). Nu puneţi aparate de încălzire pe obiectele din rattan.

• Nu uscaţi prea tare, pentru a nu deteriora elementele de îmbinare.

• Nu suprasolicitaţi obiectele de mobilă din rattan şi nu o expuneţi greutăţilor excesive. Mobila din rattan pentru şezut şi culcat trebuie să stea pe podea cu toate picioarele. Greutatea şi presiunea pe mobilă trebuie distribuită uniform şi nu trebuie să depăşească normele stabilite. Pe suprafaţa totală a unui loc de şezut cu pernă nu trebuie să existe o presiune mai mare de 100 kg.

• Nu vă urcaţi cu picioarele pe mobila din rattan, dacă acest lucru nu este prevăzut de structura şi destinaţia acesteia. Se interzice şezutul pe spătar, legănatul, precum şi săritul pe mobilă. Nu vă aşezaţi pe mobilă fără perne sau huse. Evitaţi căderea pe mobilă a obiectelor tari şi grele.

• Protejaţi mobila împletită împotriva zgârieturilor şi deteriorărilor în timpul mutării sau transportării, precum şi evitaţi acţiunea obiectelor ascuţite: cuţite, furculiţe, şurubelniţe etc.

• Evitaţi contactul cu produsele de curăţare, aşa ca acetona, combustibilii şi lubrifianţii, vopselele etc.

• Protejaţi mobila din rattan împotriva rozătoarelor şi a insectelor parazitare specifice.

Cel mai important este să respectaţi regulile de exploatare şi să o manipulaţi cu grijă şi atenţie!